NUTRIZIOA

Hasiera » Bizitza » Nutrizioa
Hasiera » Bizitza » Nutrizioa

Nutrizioa elikagaiek gure gorputzean duten eragina eta mantenugaien metabolismoa aztertzen duen diziplina da. Dieta orekatua izateak osasunean eragin zuzena du, gorputzaren funtzionamendu egokia bermatzeko eta gaixotasunak prebenitzeko. Nutrizioak elikagaien konposizioa eta mantenugaien ekarpena aztertzen ditu, dietak pertsona bakoitzaren beharretara egokitzeko.

Genetikak, bizimoduak eta ingurumenak elikadurarekin duten lotura aztertzen da. Adibidez, laktosa-intolerantzia duten pertsonek laktosa gabeko esnekiak kontsumitu behar dituzte, eta kirolariek proteina gehiago behar dute gihar-masa mantentzeko. Bestalde, elikadura desegokiak hainbat arazo sor ditzake, hala nola obesitatea edo diabetes mota 2.

Nutrizioaren profesionalek elikagaien eragin biologikoa aztertzen dute eta dietak diseinatzen dituzte pertsona bakoitzaren osasun-beharren arabera. Hona hemen arlo nagusiak:

Nutrizio-planak egiten dituzte, adinaren, jarduera fisikoaren edo osasun-egoeraren arabera; adibidez, anemia duen pertsona batek burdina aberatsa duen dieta jarraitu behar du.

Gaixotasunen tratamenduetan elikadura egokitzea; adibidez, bihotz-gaixotasunak dituzten pazienteentzat gatz gutxiko dieta diseinatzea.

Kirolarientzako elikadura egokituak diseinatzen dituzte; adibidez, errendimendua hobetzeko karbohidrato-kargak planifikatzea maratoilari batentzat.

Elikagaietan mikroorganismo kaltegarriak detektatzen dituzte; adibidez, jatetxe bateko haragi-produktuetan Salmonella bakterioa dagoen aztertzea.

Digestio-sistemaren mikrobiotan elikaduraren eragina ikertzen dute; adibidez, probiotikoek hesteetako osasunean duten eragina aztertzea.

Osasun sektorea

Ospitale eta osasun-zentroetan, dieta terapeutikoak garatzen dituzte

Kirol-talde profesionalak

Kirolari eta atleten dieta optimizatzen dute errendimendua hobetzeko

Elikagaien industria

Produktu osasungarri berriak diseinatzen dituzte eta etiketa nutrizionalak prestatzen dituzte

Ikerketa

Unibertsitate eta ikastetxeetan irakasle edo ikertzaile gisa, eta ikerketa-zentroetan nutrizioari buruzko ikerketa aplikatua egiten dute (adibidez, Leartiker ikerketa-zentroan)

Erakunde publikoak eta gobernuz kanpoko erakundeak

Nutrizio-hezkuntza programak eta elikadura-segurtasun proiektuak garatzen dituzte